Kirja: Kendo – A Comprehensive Guide To Japanese Swordmanship

Uusimpana kirjana kokoelmaani liittyi Geoff Salmonin (kyoshi 7. dan) kirjoittama Kendo – A Comprehensive Guide To Japanese Swordmanship. Kirjoittaja Geoff Salmon on monille varmasti tuttu ”kendoinfo” -nimisen blogin kirjoittajana. Olen lukenut kyseistä blogia aktiivisesti, joten kirjan hankkiminen oli helppo päätös. Kirja itsessään on pehmeäkantinen, 192-sivuinen ja sisältää runsaasti kuvia. Kirjan kuvituksesta vastasi Katsuya Masagaki, jolla on maisterin tutkinto graafisessa suunnittelussa ja 5. dan kendossa. Kirja on kirjoitettu englanniksi.

Johdannossa kirjan tarkoitukseksi kerrotaan miekan tiellä taivaltaan aloittelevien harjoittelun tehostaminen. Kyseessä on siis perusteos, jossa esitellään kendon eri osa-alueita alkeista alkaen.

Ensimmäinen luku pitää sisällään johdannon lisäksi yleisluontoisia perusasioita kuten reigin. Luvun muita asioita ovat muun muassa kamaet, tenouchi, jalkatyö ja kiai. Lisäksi luvussa esitellään kendossa käytettävät varusteet ja annetaan ohjeita niiden pukemiseen, huoltamiseen, säilyttämiseen ja valitsemiseen.

Toisen luvun aiheena on shikagewaza. Luvussa esitellään peruslyönnit ja muun muassa debana-, harai-, osae- ja hikiwaza periaatteineen ja esimerkkitekniikoiden avulla. Tekniikat kuvataan sanallisesti ja kolmen kuvan sarjana. Kuvat ovat mielestäni selkeitä ja valittu hyvistä vaiheista tekniikoita. Peruskuvien lisäksi joistain tekniikoista on erikseen kuva esimerkiksi jalkojen tai shinain kärjen liikkeistä. Kolmas luku keskittyy oji-wazaan. Se on rakenteeltaan hyvin samankaltainen edellisen luvun kanssa, joskin tietysti esittelee esimerkiksi nuki-, kaeshi- ja suriagetekniikkoja shikakewazan sijaan.

Neljäs luku käsittelee erilaisia harjoitusmuotoja ja harjoitteita. Sen sisältönä ovat muun muassa kirikaeshi, uchikomigeiko, kakarigeiko ja jigeiko.

Viidennen luvun sisältönä on ohjeita harjoitusten ohjaamiseen, muun muassa ehdotelmia harjoituksen rakenteeksi ja venyttelyliikkeitä. Lisäksi siinä käsitellään harjoittelua junioreiden kanssa, yksin harjoittelua, leirejä, graduointeja ja shiaita.

Kirjan lopussa on vielä melko laaja sanasto.

Jokaiseen lukuun sisältyy lisäksi ”ekstrana” myös hieman pohdintaa syvällisemmistä aiheista. Nämä osat ovat mielestäni kirjan parasta antia ja niistä olisin lukenut mielelläni enemmänkin. Niiden aiheina ovat mm. seme ja tame, sutemi, ajoitus (sen, sen-no-sen, go-no-sen), sansappo ja shi kai.

Kuten johdannossa ja takakannessa kerrotaan, kirja keskittyy kendon perusasioihin, eli asioiden taustoista ja teoriasta kiinnostuneelle ja niistä paljon lukeneelle kirjassa ei ole hirveästi uutta. Myös kirjoittajan blogia lukeneelle kirjan sisältö on varmasti melko tuttua. Kuitenkin, kirja kokoaa yksiin kansiin paljon tietoa asioista jotka jokaisen kendokan on hyvä tietää. Mielestäni kirja on myös hyvin kirjoitettu ja kuvitettu.

Mainokset

Posted on 7.1.2014, in Kendo and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

kendoinfo.net

Kendo information from Geoff

dillonlin.net

Porin kendoseuran tarinoita

kenshi247.net/blog

Just another WordPress.com site