Treenin kymmenen käskyä

Jokaisessa treenaamisessa on omat sääntönsä ja käskynsä. Tässä ei ”kiveen hakattuja”, mutta kuitenkin hyviä neuvoja kendon harjoitteluun. Kun nämäkin asiat pitää mielessä, voi harjoittelu pysyä tehokkaana ja kehittävänä.

Käskyt

1. Sinun tulee keskittyä harjoitteluun

Jos tulet harjoituksiin ja vain teet liikkeitä läpi, ei niistä ole mitään hyötyä sinulle. Tämä pätee niin kendoharjoitteluun kuin mihin tahansa treenaamiseen. Kun tulet harjoituksiin, sinun tulisi olla henkisesti siihen valmistautunut ja halukas kehittämään kendoasi.

2. Sinun tulee sinnikkäästi jatkaa harjoittelua

Jatkuvuudessa on voimaa. On turha luulla että olisit oppinut kaiken yksissä treeneissä, mutta on myös turhaa kuvitella ettet oppisi jotain vain koska et sitä tänään oppinut. Kendossa kehittyminen mitataan kuitenkin ennemmin vuosissa kuin päivissä.

3. Kuuntele vartaloasi

Kivusta huolimatta treenaaminen on suuri virhe missä tahansa harjoittelussa ja yksi yleisimmistä syistä pitkäaikaisiin vammoihin.

4. Juo riittävästi treenipäivinä

Yleisin virhe etenkin kesällä on liian vähän juominen. Japanissa ollaan tutkimuksessa todettu että tunnin jigeikossa (lämpötila +30C ja ilmankosteus 70%) ruumiinlämpö voi nousta jopa kaksi astetta ja hikoilet 1,8 – 3,4l hikeä. Ei siis riitä että juot litran juuri ennen harjoituksia vaan nesteytyksestä on huolehdittava pitkin päivää.

5. Pidä huolta jaloistasi

Kuten jo tiedät, kendo vaatii jaloilta paljon. Säännöllinen venyttely ja jalkapohjien raspaus ei ole pahitteeksi. Kantapäät kannattaa myös huoltaa.

6. Pidä kovat treenijaksot lyhyinä

Harva meistä on niin kovassa kunnossa, että jaksaa tehdä pitkään kovaa intervalliharjoittelua kuten kakari-geikoa. Jossain vaiheessa väsymyksen myötä myös keskittyminen herpaantuu ja silloin vamma-alttius lisääntyy. Lisäksi on hyvä muistaa, että treenin vetäjä saattaa olla myös salin kovakuntoisin harjoittelija. Tällöin se mikä ei ole vielä rasittavaa sinulle, voi olla todella rankkaa muille.

7. Vaihda harjoitteita riittävän usein

Ohjaajien tulisi pitää harjoittelijat vireinä ja hereillä vaihtelemalla harjoituksen tyyliä ja sisältöä. Jatkuvasti saman toistaminen voi johtaa turtumiseen ja vähentyneeseen motivaatioon. Tällöin harjoituksella ei ole, tai on vain hyvin vähän vaikutusta ja keskittymisen puute voi johtaa jopa vammoihin.

8. Muista lepopäivät

Lepopäivänä voit miettiä mitä treeneissä meni pieleen tai oikein ja kerätä jälleen motivaatiota seuraavaan treeniin.

9. Rentoudu ja nauti

Tulosta ei tule väkisin repimällä, vaan tekemisestä nauttimalla. Joskus toki treenin alussa tuntuu vaikealta, mutta silloinkin kun annat treenin pikkuhiljaa vaikuttaa, rentoudut ja treeni alkaa taas kulkemaan.

10. Pidä huolta varusteistasi

Muista että jos shinaisi tikuttaa, todennäköisesti satutat harjoittelukumppaniasi. Lisäksi, kendo ei ole vain tekniikoiden tekemistä ja vastustajan lyömistä. Varusteista ja salista huolehtiminen on osa kendon kulttuuria, joka kasvattaa harjoittelijoita myös treeniajan ulkopuolella.

Posted on 4.4.2013, in Yleinen and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

kendoinfo.net

Kendo information from Geoff

dillonlin.net

Porin kendoseuran tarinoita

kenshi247.net/blog

Just another WordPress.com site