Rubikin kuutio

Onnistunut tekniikka on kuin Rubikin kuutio: siinä on monta osaa jotka pitäisi saada loksahtamaan kohdilleen. Voisi ajatella vaikka niin, että yksi tekniikan osa-alue (vaikkapa jalkatyö) olisi yksi kuution sivuista. Jotta sivun saa valmiiksi, pitää saada aikaan rivejä, jotka taasen muodostuvat paloista.

Jalkatyössä rivejä voisivat olla esimerkiksi vaikkapa kamae, seme ja tobikomi. Nämä rivit koostuvat paloista, jotka voisivat olla teknisiä yksityiskohtia (esimerkiksi miten jalat toimivat tobikomissa). Mitä enemmän näitä paloja saa kohdilleen, sitä paremmalta jalkatyö alkaa näyttää.

Mutta tekniikan osa-alueet, aivan kuten kuution sivut, eivät ole erillisiä. Yhden palan siirtäminen vaikuttaa myös muihin sivuihin. Kun keskittyy liikaa johonkin tiettyyn tekniseen yksityiskohtaan, sotkee helposti muuta tekemistään. Onneksi tämä toimii myös toiseen suuntaan – kun jonkin asian saa toimimaan kunnolla, helpottaa se yleensä myös muiden tekemistä. Kun jalat toimivat, on käsienkin helpompi toimia. Kote ja kuutio

Rubikin kuution ratkaisemisessa paremmaksi tuleminen vaati jatkuvasti enemmän harjoitusta. Kuution ratkaisemiskilpailuissa kilpailijoilla ei ole varaa tehdä yhtään väärä siirtoa, sillä huiput ratkaisevat kuution sekunneissa. Kendossa tekniikan saaminen paremmaksi vaatii aina vain pienempien yksityiskohtien hallintaa. Kuitenkin samalla kaiken aikaisemman pitäisi pysyä kasassa. Kuution ratkaisijallekaan ei ole iloa nopeasta siirtotekniikasta, jos samalla sotkee koko kuution.

Eräs hyvä tapa koota Rubikin kuutio on tehdä aluksi tietty kuvio, josta lähdetään etenemään järjestelmällisesti vaihe vaiheelta kohti ratkaisua. Kendossa tämä voisi tarkoittaa ensin perusteiden oppimista (esimerkiksi peruskurssin käyminen) ja sen jälkeen etenemistä harjoitusten ohjaajien ohjeiden mukaisesti. Tuttu ohjaaja tietää yleensä parhaiten tyypilliset virheesi ja sen, mitä juuri sinun tulisi harjoitella päästäksesi eteenpäin. Toki on hyväksi tutustua myös muiden opetukseen, esimerkiksi leireillä. On huomionarvoista, että Rubikin kuutiota ei normaalisti kasata sivu kerrallaan, vaan rivi kerrallaan. Tämä pätee myös kendossa: eteneminen vaati kehittymistä kaikilla osa-alueilla.

Oppiminen ei yleensä tapahdu lineaarisesti, vaan useimmissa tapauksissa hypähdyksittäin. Kun tahkoaa tietyllä taitotasolla tarpeeksi kauan, tapahtuu jossain kohtaa jokin (tietoinen tai tiedostamaton) ymmärrys asiasta, yksityiskohdat ikäänkuin vain loksahtavat kohdilleen, minkä jälkeen edessä on jälleen joukko uusia haasteita.

Aivan kuten Rubikin kuutiossa, saat rivin valmiiksi ja edessä on uusi rivi.

Posted on 13.9.2012, in Kendo and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

kendoinfo.net

Kendo information from Geoff

dillonlin.net

Porin kendoseuran tarinoita

kenshi247.net/blog

Just another WordPress.com site